34 نقطه قوتی (آزمون کلیفتون) که هر فردی باید در رابطه با خود بداند!

آزمون نقاط قوت کلیفتون
شما هم احتمالا تا حالا به فکر این افتادید که نقاط قوت خودتون را پیدا کنید و از اونها بهره بیشتری ببرید. اما بگذارید آزمونی را به شما معرفی کنم که حاصل تلاش افرادی در موسسه گالوپ هست. گالوپ یکی از معتبرترین موسسات پژوهشی در امریکا است.
داستان از اینجا شروع شد که گالوپ چهار دهه پیشتر سعی کرد در جهت توانمند سازی انسان دست به مطالعه بزنه. به همین دلیل طی مصاحبه هایی که انجام دادند چیزهایی را کشف کردند. این مصاحبه های نیمه ساختار یافته اینطوری بود که به شناسایی افکار، احساسات و رفتارهای پیوسته مرتبط با کسب موفقیت در زمینه های گوناگون منجر شد.
پس از تجزیه و تحلیل گسترده بر روی روایی و پایایی این صفات، تنها مواردی که قویترین و قابل اتکاترین ویژگیهای روانشناختی را داشتند حفظ شده و به عنوان پایه ای برای ساخت و راه اندازی اولین نسخه ابزاری به نام “نقاط قوت یاب” در سال ۱۹۹۹ شد. این کارها را کسی انجام داد که اسمش کلیفتون هست.

این آزمون ابتدای امر به اسم آزمون نقاط قوت یاب نام برده می شد. بعدها به احترام کلیفتون که بنیان گذار این آزمون بود، گالوپ اسم این آزمون را به آزمون نقاط قوت کلیفتون تغییر نام داد.
بگذارید چندتا آمار از این آزمون به شما بدهم. اما قبلش بگم که این آزمون با هدف توسعه فردی ساخته شده و استعدادیابی شغلی نیست. در امریکا بیش از 500 شرکت از این آزمون استفاده می کنند. بعلاوه تا حالا حدود 20 میلیون نفر این آزمون را پاسخ داده اند.
در ایران این آزمون کمتر شناخته شده است. به همین دلیل سعی کردم که این آزمون را معرفی کنم. امید که به کار شما بیاد. اما این آزمون چی هست و چی را اندازه گیری می کنه؟

4 حوزه کلی آزمون نقاط قوت کلیفتون
کار دیگه ای که کلیفتون انجام داده این هست که این 34 نقاط قوت را در چهار حوزه اجرایی، تاثیرگذاری، ارتباطی و تفکر راهبردی تقسیم بندی کرده. فرض کنیم که شما یک همچنین الگویی دارید و در حوزه اجرایی فرد منضبطی هستید و روی کارهاتون تمرکز می کنید و بعلاوه کارها را سنجیده انجام می دهید.
در حوزه تاثیرگذاری فردی هستید که به دنبال رشد دادن دیگران هستید و بعلاوه از نظر ارتباطی همدل هستید. تو حوزه تفکر راهبردی هم فردی متفکر و جستجوگر هستید (توضیحات را می توانید بالاتر مشاهده کنید.

اما این چهار حوزه که گفتیم چی هست. اجازه بدهید به شما توضیح بدهم که این ها چی هستند. با این توصیف اگر در نظر بگیرم که الگوی نقاط قوت شما مثل تصویر بالا هست، بنابراین شما در وهله اول یه فرد اجرایی هستید و بعدش یک فرد تفکر راهبردی. این فرد می تونه به عنوان یک مدیر اجرایی در نظر گرفته بشه.

گزارش خروجی آزمون نقاط قوت کلیفتون

آزمون نقاط قوت کلیفتون دوتا گزارش داره گزارش مختصر و یک گزارش طولانی. تو گزارش کوتاه اینطوری هست که شما فقط پنج تا نقطه قوت اولت را متوجه می شوی و شرحی از اون را دریافت می کنی. برای مثال این یک توصیف از فردی با نقطه قوت فرمانده است.
توانمندی بالا در حوزه “فرماندهی“، افراد را به سوی قبول مسئولیتهای گوناگون سوق میدهد. برخلاف برخی، آنها از تحمیل نظرات خود به سایرین احساس ناراحتی نکرده و افزون بر این، گمان میکنند زمانی که از موضع خود درباره موصوعی اطمنیان پیدا کردند، باید آن را با سایر افراد دخیل به اشتراک بگذارند.
همچنین، زمانی که در ارتباط با اهدافشان به قطعیت میرسند، تا زمانی که دیگران را با خود همسو نکنند احساس آرامش نخواهند کرد.آنها از رویارویی با مخالفان نمیترسند زیرا یقین دارند که رویارویی اولین گام به سوی حل مسئله و شکل گرفتن توافق است.
این در حالی است که بسیاری از افراد، ممکن است از تقابل با ناملایمات زندگی اجتناب کنند اما، “فرماندهان” عقیده دارند ناگزیرند تا با حقایق و واقعیات زندگی، هرچند تلخ یا ناخوشآیند مواجه شوند. این دسته از افراد علاقه دارند تا سایرین را به چالش شفافیت و صداقت دعوت کرده و آنان را به سوی ریسک کردن سوق دهند.
از سوی دیگران بخش عمده از مردم به سوی کسانی جذب میشوند که در مورد مسائل موضعگیری مشخصی داشته و افرادی با توانمندی رهبری و فرماندهی، آنها را دعوت میکنند تا در مسیر خاصی از آنها پیروی کنند.
اما ایده هایی که می شه به اونها داد تا عملکردشون بهینه بشه را می توانیم به این صورت بیان کنیم:
- از آنجایی که “فرماندهان” دائما در معرض رویارویی با دیگران قرار دارند، بهتر است سخنان، لحن و تکنیک هایی را تمرین کنند که توانایی آنها را در اقناع سایرین افزایش دهد.
- بهتر است در انجام کارها نظر دیگران را نیز جویا شوند و دلایل تصمیمات خود را برای آنان تببینکنند. زیرا قاطعیت بالای آنها، در نظر دیگران میتواند تاثیر نامناسبی در روابطشان بر جای بگذارد و سربسته نگه داشتن مسائل باعث ایجاد سوءبرداشت و شبهه شود.
- توانمندی بالای آنها در امر فرماندهی، ممکن است آنها را وارد جدالهایی بر سر قدرت کند زیرا علاقه زیادی به ریاست و رهبری دارند. با این وجود، باید به یاد داشته باشند که حتی زمانی که به صورت رسمی امر ریاست را بر عهده ندارند، حضور آنها حتی به صورت نیرویی نامرئی ولی قدرتمند توسط سایرین احساس شود.
- افراد با توانایی بالا در خصیصه فرماندهی، در مشاغل و یا نقشهای اجتماعی که لازمه اصلی آن متقاعدسازی دیگران و یا هدایت آنان است میتوانند فرد موفقی باشند.
توصیه هایی برای والدین با فرزندان دارای ویژگی فرمانده
- فرزندتان را تشویق کنید تا در کلاسها و فعالیتهای فوق برنامهای شرکت کند که در آن با تسهیلگری معلمان و مربیان، مسائل و ایدههای گوناگون به بحث و بررسی گذشته میشود. زیرا او از بحث و تبادل نظر در چنین فضایی لذت خواهد برد. همچنین حضور او میتواند به سایر همسالانی که ممکن است به دلیل خجالت، اضطراب یا ناراحتی از شرکت در بحثها خودداری نمایند، جسارت ابراز وجود میدهد.
- به او گوشزد کنید که بسیاری از همسالان و دوستان او توانمندی و جسارت او را در فرماندهی و هدایت جمع نداشته باشند، بنابراین به او توصیه کنید تا با گوش دادن به عقاید و نظرات دیگران، ایدههای آنها را بشنوند.
توضیحاتی در رابطه با آزمون نقاط قوت کلیفتون
این پرسشنامه 178 سوال داره که این 34 نقطه قوت را اندازه گیری می کنه. به عنوان نمونه یه سوال به شما نشون داده می شود. این سوال دو بخش داره. بخش اول این را از شما می پرسه که قبل از شروع به کاری، تمام دستور العمل ها را مطالعه می کنم.
در بخش دوم هم این سوال را از شما می پرسه که زمانی که تصمیم به انجام کاری بگیرم، بدون معطلی به سراغ انجام آن می روم. اول شما باید تصمیم بگیرید که بخش اول بیشتر شما را توصیف می کنه یا بخش دوم. سپس یکی از گزینه های یک بخش را انتخاب کنید.
مدت زمان اجرای این آزمون حدود 30 دقیقه به ازای هر فرد هست.

دیدگاهتان را بنویسید